Icywatersin tarina

Olen elänyt tavalla tai toisella koirien kanssa lähes koko aikuisikäni. Olen joko hoitanut koiria tai niitä on ollut läheisilläni. Itselläni on ollut omia koiria vuodesta 2000. Tällä hetkellä laumaan kuuluu neljä koiraa. Bella 9-vuotias kultalabu, Late 5-vuotias sekalinjainen labradorinnoutaja ja Rita 4-vuotias metsästyslinjainen labradorinnoutaja ja Sara kohta 2-vuotias metsästyslinjainen labradorinnoutaja.

Kouluttaminen

Olen koulutukseltani kasvatustieteiden maisteri (KM). Tämä koulutus antaa hyvän pohjan kouluttaa ihmisiä kouluttamaan omia koiriaan. Keskeisenä ajatuksena koulutuksissani on, että pyrin tukemaan koiran ohjaajaa löytämään oman tiensä kouluttamisessa. Tuen onnistumaan oman koiran kanssa. 

Syksyllä 2017 suoritin kaverikoiraohjaajan pätevyyden, kun lähdimme Bellan kanssa mukaan toimintaan. Tämä on ollut antoisa harrastus ja sen kautta on päässyt tutustumaan moniin koirakoihin ja kohteisiin.   

Suoritin vuonna 2018 vesipelastuksen vastaavan koetoimitsijan ja koulutusohjaajan pätevyydet. Pyrin pitämään osaamistani yllä ja lisätä ymmärrystäni koirista koko ajan. Olen koiratanssin vastaava koetoimitsija ja koulutusohjaaja. Olen kohta saanut tehtyä Arkitottelevaisuuskoulutusohjaajan harjoittelut valmiiksi. 

Lisäksi olen käynyt erilaisia koiran luonteeseen, kouluttamiseen, käyttäytymiseen ja lihashuoltoon liittyviä kursseja. 

Olen käynyt koirieni kanssa eri lajien koulutuksissa. Olen harrastanut koirieni kanssa nomea, mejää, vepeä, noseworkiä, tokoa, rally-tokoa, agilityä, koiratanssia, doboa, aqua-agia ja pk-hakua. Olen päässyt ohjaamaan myös kaverien koirien kisoissa mm. BH, vepe, taipparit ja näyttelyt. 

Päälajeiksi on valikoitunut nome, mejä, vepe, koiratanssi, nosework ja toko.

Minulle tärkeää on ollut myös jakaa tietoa ja olenkin ohjannut koirakoita Vepessä, arkitokokursseilla, pentukursseilla, koiratanssissa sekä räyhis-ryhmää. Kouluttaessa koirakoita pääsee pohtimaan omia tapojaan kouluttaa ja samalla on mahdollisuus oppia itse uutta koirien tavasta toimia erilaisissa tilanteissa.

Toimin Pirkanmaan Noutajakoirayhdistyksessä puheenjohtajana sekä Suomen Noutajakoirajärjestön harrastuslajien toimikunnan pj:nä. Tampereen Seudun koirakerhossa vedän koiratanssitiimiä.

Bella, Rita, Sara ja Late (Kuva: Taru Sinervä)
Bella, Rita, Sara ja Late (Kuva: Taru Sinervä)
Veden äärellä (Kuva: Kirsi Koivunen)
Veden äärellä (Kuva: Kirsi Koivunen)
Bella (kuva: Kirsi Koivunen)
Bella (kuva: Kirsi Koivunen)

Kasvattaminen

Minulla on ollut pitkään ajatus siitä, että haluaisin antaa oman panokseni kasvatustyöhön. Olen tätä tietä kulkenut pitkään. Suoritin vuonna 2017 kasvattajan peruskurssin ja metsästäjäkortin. Koin tarvetta ymmärtää lisää koiran kasvatuksesta ja jalostuksesta. Kävin kasvattajan jatkokurssin vuonna 2018. 

Noutajarotuiset koirat ovat valikoituneet omikseni ja erityisesti labradorinnoutajan monipuolisuus on puhutellut minua. Olen saanut elää ja kouluttaa myös muiden rotujen edustajia. Olen asunut mäyräkoirien kanssa ja kouluttanut paimenkoiria. Minulla on ollut mahdollisuus seurata myös muiden rotujen kasvatustyötä. Koen erittäin tärkeäksi yhteistyön eri rotuisten koirien kasvattajien ja kouluttajien kanssa. 

Labradorinnoutaja on monipuolinen ja työkykyinen koira. Labradorien sosiaalinen luonne ja kyky sopeutua laumaan hyvin ovat itselleni tärkeitä asioita. Labradorinnoutajan halu liikkua säällä kuin säällä ja innostus erilaisiin tehtäviin ovat hienoja ominaisuuksia. Olen kokenut labradorin turkin erinomaiseksi arjessa. Pieni huuhtelu ja pyyhkeellä kuivaus riittävät kurakeleillä. Turkki kuivuu nopeasti eikä vaadi trimmausta. Tämä siis sopii itselleni. Omieni kohdalla olen saanut nauttia myös siitä, että koirani ovat olleet perusterveitä.