Erilaiset harrastukset ja hyödyllisiä linkkejä

Olen koonnut tähän tietoa muutamista harrastamistamme lajeista. Harrastuslajeja on vielä paljon muitakin kuten esimerkiksi: Agility, Dobo, rally-toko, PK-jälki, Pk-viesti, PEKO, kansainvälinen pelastuskoirakoe ja erikoisjälkikoe. 

Noutajien rodunomaisten lajien koekalenteri löytyy SNJ:n sivulta:

NOME B: Kylmän riistan metsästyskoe. Kokeen tarkoituksena on selvittää, kuinka noutaja työskentelee metsästyksenomaisissa tilanteissa. Tehtävä kokonaisuudet ovat: haku, ohjaus, markkeeraus, vesityö. Tämän lisäksi alokasluokassa suoritetaan lisäksi jäljestystehtävä viimeisenä osasuorituksena, jos koiralla on mahdollisuus saada ALO1-tulos. Ennen kuin koira voi osallistua NOME B-kokeeseen, pitää koiran suorittaa hyväksytysti noutajien taipumuskoe (NOU). Noutajien rodunomaisia lajeja on myös NKM, NOME A ja WT. Koekalenteri löytyy Suomen Noutajakoirajärjestön sivuilta.

Seuraavien lajien koekalenteri löytyy Kennelliiton sivuilta:

Mejä: Metsästyskoirien jäljestämiskoe. Kokeen tarkoituksena on testata koiran kykyä seurata haavoittuneen riistaeläimen jättämää verijälkeä. Koeluokkia on kaksi AVO ja VOI. 

Vepe: Vesipelastuskoe eli Vepe on Landseerien ja Newfoundlandinkoirien rotulaji. Siinä mitataan koiran kykyä työskennellä vedessä. Laji on fyysisesti vaativa. Koirien pitää työskennellä eri ihmisten kanssa harjoituksissa ja kokeissa. Erittäin sopiva laji vedessä viihtyville noutajille. 

NW: Nosework on hajutyöskentelyä tietyllä hajulla. Lajia voi harrastaa myös ikääntyvän tai liikuntarajoitteisen koiran kanssa. Hajutyöskentely on oivaa aktivointia koiralle. Koirat ovat hyviä nenän käyttäjiä, joten hajun etsiminen on niille lajin omaista tekemistä. Harjoittelu voi olla vain yhteistä tekemistä tai kokeisiin tähtäävää treenaamista. 

Seuraavien lajien koekalenteri löytyy Palveluskoiraliiton sivuilta (Virkku):

Toko: Tottelevaisuuskoe. Monesti TOKO-lyhennettä käytetään myös tottelevaisuuskoulutuksesta. Jokaisen koiran kanssa pitäisi harjoitella arjessa tarvittavia perustottelevaisuuden taitoja. Tottelevaisuuskokeissa testaan tiettyjä säännöissä määriteltyjä tehtäviä neljässä luokassa. 

Koiratanssi: Koiratanssia on kahta eri muotoa eli heel to music eli HTM ja freestyle. Koira ja ohjaaja toimivat yhdessä kentällä tehdyn koreografian mukaan musiikin tahtiin. 

PK-haku: Palveluskoira hakussa etsitään maalimiehiä eli piiloon menneitä henkilöitä metsäradalla. Koira ilmaisee löydön joko jäämäällä maalimiehen luokse hakkumaan tai ottamalla rullan suuhunsa maalimiehen luona ja palaamalla rulla suussa ohjaajansa luokse. Tämän jälkeen koira kytketään ja koira vie ohjaajan maalimiehen luokse. Hakkuvan koiran pitää hakkua, niin kauan, että ohjaaja pääsee maalimiehen luokse hakun perusteella. Tämän lisäksi PK-hakuun kuuluu esineruutu sekä tottelevaisuusosio. Eli koe koostuu kolmesta osuudesta. Ennen kuin koira voi osallistua PK-hakukokeisiin, pitää koiran suorittaa käyttäytymiskoe eli BH-koe. 


Tärkeitä sivustoja:

Labradorinnoutajakerho (rotujärjestö)

Suomen Noutajakoirajärjestö (SNJ)

Pirkanmaan Noutajakoirayhdistys (PN tai Pirkan Nuuskut)

Suomen metsästysnoutajat

Tampereen Seudun Koirakerho (TAMSK)

Kennelliitto

Palveluskoiraliitto